top of page

Γιατί να επιλέξεις ένα φυσικό σαπούνι;

Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα φυσικά χειροποίητα σαπούνια για να αντικαταστήσει τα συμβατικά αφρόλουτρα ή άλλα προϊόντα περιποίησης προσώπου, σώματος και μαλλιών. Γιατί όμως να κάνει κάποιος αυτή την αλλαγή στην ρουτίνα της περιποίησής του;

Farm field

Τα περισσότερα "σαπούνια", αφρόλουτρα και σαμπουάν που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι συνθετικοί αφριστικοί παράγοντες - απορρυπαντικά - και δεν περιέχουν φυσικούς σάπωνες στη σύστασή τους. Αντιθέτως περιέχουν πολλά επιβλαβή χημικά, συνθετικά ή ημισυνθετικά συστατικά που έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο στον οργανισμό μας όσο και στο περιβάλλον. Κάποια από αυτά είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα συντηρητικά, parabens, φθαλικές ενώσεις, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές, παράγωγα πετρελαίου, σιλικόνες, συνθετικά αρώματα, ουσίες που σταθεροποιούν το άρωμα, το pH και τη σύστασή τους, επιφανειοδραστικές και μαλακτικές ουσίες. Πολλές από αυτές τις ουσίες έχουν κατηγορηθεί για χρόνιες επιπτώσεις στους έμβιους οργανισμούς (όπως ορμονικές διαταραχές, τοξικότητα και όγκοι) και μέσα από τη χρήση τους από τον άνθρωπο διαχέονται στο οικοσύστημα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και άλλοι οργανισμοί. Η αλόγιστη χρήση τους στα προϊόντα περιποίησης γίνεται κυρίως για οικονομικούς λόγους (φθηνή πρώτη ύλη) και για λόγους Marketing (ευφάνταστα χρώματα & αρώματα).


Αντιθέτως, τα φυσικά χειροποίητα σαπούνια, στην περίπτωση μάλιστα που δεν περιέχουν συνθετικά αρώματα και χρωστικές, θεωρούνται 100% φυσικά προϊόντα. Η μοναδική χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του φυσικού σαπουνιού είναι η καυστική σόδα (NaOH) η οποία είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της σαπωνοποίησης καθώς αντιδρά με τα λιπαρά οξέα των φυτικών ελαίων και τα μετατρέπει σε γλυκερίνη και σάπωνες. Η καυστική σόδα αντιδρά πλήρως κατά τη διαδικασία της σαπωνοποίησης και δεν εντοπίζεται στο τελικό προϊόν. Στην ουσία τα συστατικά που μπορεί να βρει κάποιος στα φυσικά χειροποίητα σαπούνια είναι φυτικά έλαια, βούτυρα, φυσικές χρωστικές, βότανα και παρασκευάσματα αυτών όπως εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια. Τα συστατικά αυτά δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των έμβυων οργανισμών και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στην επιδερμίδα καθώς καθαρίζουν, ενυδατώνουν και τονώνουν ταυτόχρονα σε κάθε τους χρήση. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και χαρακτηρίζονται από μία πληθώρα ευεργετικών δράσεων. Όσον αφορά το περιβάλλον, στην πλειονότητά τους, είναι βιοδιασπώμενα και τα μόρια τους μπορούν να σπάσουν σε απλούστερα από τους μικροοργανισμούς του εδάφους.


Μαρία Στριγγλόγιαννη

Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος, BSc, Μελέτη & Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων, MSc

72 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page