top of page

Γιατί δε χρησιμοποιούμε φοινικέλαιο;

Η επιλογή μας ως εταιρεία να μη χρησιμοποιούμε φοινικέλαιο και παράγωγά του σε οποιοδήποτε από τα προϊόντα μας, αλλά και ως καταναλωτές να επιλέγουμε Palm Oil Free προϊόντα είναι συνειδητή και εμπεριστατωμένη.


Στηρίζεται, ως επι το πλείστον, στο γεγονός ότι η βιομηχανία του φοινικελαίου καταστρέφει τα τροπικά δάση και τη βιοποικιλότητα και έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς πολλές παραδοσιακές κοινότητες και το 80% των ουρακοτάγκων έχουν χάσει τις εκτάσεις και τις κατοικίες τους καθώς έχουν αντικατασταθεί από ελαιοφοίνικες.

Flowers on hands

Πολλοί καλλιεργητές ελαιοφοινίκων, από τους οποίους προέρχεται το φοινικέλαιο, κόβουν και καίνε δέντρα με σκοπό να δημιουργήσουν εδάφη για να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους.


Η βιομηχανία φοινικελαίου ευθύνεται για το 35% της αποψίλωσης των δασών στην περιοχή του Βόρνεο που ανήκει στην Ινδονησία και για το 46% της περιοχής που ανήκει στη Μαλαισία. Οι δύο αυτές χώρες παράγουν πάνω από το 80% του φοινικέλαιου παγκοσμίως.


Ως συστατικό, το φοινικέλαιο, χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά προϊόντα του εμπορίου, εκτός από τα σαπούνια χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά όπως τα κραγιόν, σε τρόφιμα ακόμη και στο βιοντίζελ.


Η πραγματικότητα είναι πως ένα σαπούνι μπορεί να δημιουργηθεί με διάφορες τεχνικές - φυσικές ή συνθετικές - και με τη χρήση πολλών φυτικών - ή και ζωικών - ελαίων και βουτύρων. Το φοινικέλαιο αποτελεί ένα από τα βασικότερα έλαια που χρησιμοποιούνται κατά τη σαπωνοποίηση για τις καλλυντικές του ιδιότητες. Παρόλα αυτά εμείς επιλέγουμε έναν τρόπο σαπωνοποίησης που δεν το περιλαμβάνει και έτσι δεν βλάπτει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα το περιβάλλον ή οποιοδήποτε ον του πλανήτη μας.


Μαρία Στριγγλόγιαννη

Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος, BSc, Μελέτη & Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων, MSc

86 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page